Megosztás

Miért éri meg közösségi irodába költözni, ha otthonról dolgozol?

A GRABOVSKY Miskolc első coworking irodája, ezért úgy gondoltuk, hogy segítünk Nektek megismerni mit is jelent ez a munkakultúra. Összegyűjtöttünk néhány hasznos dolgot, ami segíthet döntést hozni, ha épp azon gondolkozol, hogy kipróbáld-e a coworkinget.

A coworking irodák száma az elmúlt két évben robbanásszerű növekedésnek indult világszerte. 2016 elején 11.300 működött, míg 2017 végére már közel 14.000. Egy tanulmány szerint 835.000 ember dolgozott közösségi terekben. A legnagyobb cégek, akik áttértek a coworking irodák használatára több millió dollárt spóroltak meg és nagymértékben csökkentették a globális lábnyomukat a Földön.

Ha te is olyan vagy, aki már sok éve dolgozik home office-ban, akkor nagyon nehéz döntésnek tűnhet coworking irodába költözni. Legyünk őszinték, az otthoni munkavégzésnek rengeteg előnye van és biztos, hogy mindenkinek kéne egy kis időt hagyni arra, hogy eszébe jussanak annak hátrányai. A legnagyobb előny talán, hogy az utazás és az ingázás része teljesen kimarad, így rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg, amit a munkájára tud fordítani. Plusz azzal, hogy meg van a lehetőség az otthonról történő munkavégzésre, oda tud figyelni a háztartásra is közben, nem kell egy húzós nap után neki állni takarítani sem. Itt egy picit álljunk meg azért. Biztos vagy benne, hogy jó dolog munka közben azon gondolkodni, hogy takarítanod kell? Másrészről egyedül dolgozni otthon egy idő után elképesztően magányossá tud válni főleg, ha munkád során nem kell emberekkel foglalkoznod. 

Sokan azt gondolják, hogy a home office azért a legmegfelelőbb választás, mert semmi sem zavarhat meg minket a munkában és sokkal többet tudunk haladni, ha nem csörren meg fél óránként a kollégánk telefonja, vagy éppen nem folytatnak jókedélyű beszélgetéseket a szomszéd asztalnál. Ezáltal nyugodtan mindenféle zavaró tényező nélkül végezhetjük a munkánkat. Ám akad jó pár dolog, ami miatt fontolóra vehetünk egy közösségi iroda kipróbálását. Engedjétek meg, hogy leírjunk néhányat:

ZAVARÓ TÉNYEZŐK

Igen, ha lecseréljük a home office-t egy ilyen helyre, a zajok száma egészen biztosan meghatványozódik munka közben. De biztos volt már olyan szituáció, hogy egy ilyen kis hirtelen zaj vagy esemény, ébresztő óraként hatott rád és arra eszméltél, hogy már 10 perc eltelt pedig csak egy pillanatra néztél ki az ablakon, mert olyan szépen sütött a nap. Egy coworking irodában, a mozgás és  az emberek folyamatosan ébren tartanak, plusz nem tudod bekapcsolni a tv-t, mert lemaradtál a tegnapi sorozatodról, vagy nem fogsz ledőlni tíz percre amiből utána jó eséllyel egy egész délután lesz. Az a pár elvesztett perc, amit ezek a tényezők elvesznek tőled, eltörpülnek az órák száma mellett, amit otthon a gondolataink elkalandozásával töltünk. Mit gondolsz?

 NETWORKING

Rengeteg ember imád networkingelni, új kapcsolatokat kialakítani, és egyből együttműködésbe lépni másokkal, amire egy közösségi irodánál nincs is jobb hely. De sokan csak a munkájukra szeretnének koncentrálni épp ezért jó egy ilyen hely, mert rengeteg féle ember megfordul bennük, és semmiféle kötelezettséged nincs senki felé, ha te csak arra vágysz, hogy belemerülhess a munkádba senki nem fog megzavarni benne.

Másrészről, a reggeli kávé közben könnyen kiderülhet, hogy egy hasonló területen dolgozó ember ugyan ott akadt el a munkában ahol te, vagy már találkozott azzal a problémával és könnyedén ki tud segíteni pár jó tanáccsal. Ez az igazán jó a coworking irodában, hogy mindenki egyenlő félként kezeli a másikat, és hasonló mértékben vannak jelen a különböző embertípusok.

AZ ÁR

A legtöbb coworking iroda kifejezetten olcsónak mondható, bár vannak már ultra modern és gyönyörű helyek is, amiknek rendesen megkérik az árát, de alapvetően a többségük még mindig kifejezetten kedvező feltételeket biztosít és találsz nagy valószínűséggel magadnak olyan összeállítást, ami a legjobban megéri a számodra. Ezért cserébe pedig az ilyen helyek általában tiszták, modernek és stílusosak és mindig központi helyen helyezkednek el.

AZ IDŐBEOSZTÁS

Az egyik nagy előnye még egy coworking irodának, hogy ugyanakkora szabadságot biztosít, mint ha home office-ban lenne az ember időbeosztás tekintetében, de sokkal könnyebben megtudja tervezni,mivel kell az adott napon, héten, hónapban foglalkoznia. Hiszen ha az irodában van akkor csak a munkára tud koncentrálni. És kötetlenül tud válogatni az időpontok közül, hiszen a legtöbb ilyen iroda egész héten az emberek rendelkezésére áll. 

2018.02.16.

Ha vállalkozóként vagy szabadúszóként szeretnél egy inspiráló, fiatalos környezetben dolgozni, de nem szeretnél fenntartani egy teljes irodát, akkor jó helyen jársz. A szolgáltatások menüpont alatt azonnal tudsz időpontot foglalni nálunk!