Megosztás

Coworking Neked! Egy fiatal, külföldi vállalkozó tapasztalatai Miskolcon!

Az egyik legrégebbi asztalbérlőnkkel, Nataval beszélgettünk ezen a héten, aki az egyik szomszédos országból érkezett kis városunkba, és itt építi a karrierjét grafikus, illusztrátorként, meséljen kicsit magáról, a Magyarországon és a GRABOVSKY-ban eltöltött idejéről.

Mutasd be magad pár szóban, honnan származol? Mit tanultál? Mi a fő érdeklődési köröd?

Sziasztok! Nata vagyok, Ukrajnából származom és jelenleg Magyarországon, azon belül pedig Miskolcon élek. 23 éves vagyok és eddig két elég bonyolult szakmában próbáltam ki magam – az orvosi és művészeti vonalon. 15 éves koromtól tanulok orvosnak, és elkezdtem az orvosi egyetemet is. Miután 7 éven keresztül tanultam orvosnak, ráébredtem, hogy az igazi szenvedélyem a művészet. Úgy éreztem sokkal többet tudok adni az embereknek, mint orvosként most pedig az illusztrációmmal akarom, úgymond „gyógyitani őket”.

Mivel foglalkozol jelenleg?

Illusztrátorként tevékenykedem, ami a legnagyobb szerelmem és szenvedélyem az életben. Most a világ egyik legnagyobb légitársaságánál helyezkedtem el grafikus-illusztrátorként. Erről most még többet nem árulhatok el, legyen elég ennyi.

Tervben volt, hogy szeretnél külföldön élni, vagy az egész csak véletlen egybeesések sorozata volt? Mi motivált, hogy egy idegen országban próbálj szerencsét?

Nem voltam benne 100%-ig biztos, hogy egy idegen országban szeretnék élni, mindig is motoszkált bennem a gondolat hogy érdemes lenne kipróbálni, de soha nem gondoltam volna, hogy ilyen hirtelen be is fog következni. Fogtam és bezártam minden addigi régi ajtót az életemben, és teljesen újakat nyitottam ki. Nagyon boldog vagyok, hogy meghoztam ezt a döntést.

Miért pont Magyarország és miért pont Miskolc? Nagyon inspiráló itt látni téged, ahogy egy sikeres karriert építesz.

Az egész azzal kezdődött, hogy az akkori barátom kapott egy nagyon jó lehetőséget az itteni egyik multinacionális cégnél. Miután elfogadta az állást, 1 hónapra rá megkérte a kezem, két nappal Miskolcra költözésünk előtt pedig összeházasodtunk. Így kerültünk hát ide, és már lassan másfél éve itt élünk.

Szereted Miskolcot?

Miskolc egy nagyon csendes város. Az igazat megvallva, én elég introvertált vagyok és nem szeretem, ha sok emberrel kell kommunikálnom, így megvannak az előnyei számomra.

Nehéz volt munkát találnod itt?

Hmm. Amikor ideköltöztünk úgy gondoltam, hogy megpróbálok elhelyezkedni  orvosként a szakmámban, hiszen ebben legalább van tapasztalatom és ezáltal könnyebb lesz a helyzet. Kaptam is egy nagyszerű lehetőséget az egyik korházban, az egyetlen problémát a nyelv jelentette. A magyar az egyik legnehezebb nyelv a világon és nem tudtam úgy fejlődni, ahogy gondoltam. Ezért nem tudtam folytatni azt a munkát. Aztán rájöttem, hogy ez egy jel és, hogy egy teljesen új fejezetet kezdhetek az életemben. Most szabadúszóként dolgozom és a világ összes tájáról kapok lehetőséget, ami fantasztikus érzés. Nagyon boldog vagyok ezzel a döntéssel, és én vagyok a saját főnököm.

Tudsz adni valamilyen tanácsot azoknak, akik szabadúszóként szeretnének karriert építeni?

Az egyetlen tanács, amivel szolgálhatok, hogy mindig hallgass a szívedre! Ha valamit nagyon szeretnél csinálni az életedben, akkor csináld, ne töprengj. Soha nem lesz megfelelőbb az alkalom, mint a MOST!

Mik a terveid a jövőre nézve? Magyarországon maradsz vagy szeretnél visszaköltözni esetleg egy másik országba?

Ez még számomra is titok! 

Hol halottál a coworking irodákról először, és mit volt akkor a véleményed róluk?

Már nem tudom pontosan, de mindig is vonzó ötlet volt számomra, hiszen szuper érdekes emberekkel találkozhatsz, el tudsz menekülni a napi teendők elől és kapsz egy nagyon kényelmes munkaállomást! Mi lehet jobb ennél? 

Hogyan találtál rá a GRABOVSKY-ra?

Az egyik nap a férjem bukkant Rátok a Facebook-on és felvetette nekem az ötletet, hogy próbáljam ki ahelyett, hogy otthon dolgozom. Még aznap be is jöttem, és azóta se teszek másképp nap, mint nap már több mint négy hónapja.

Imádom ezt a helyet, szeretem a központi elhelyezkedését, a belső kisugárzását, a berendezést, és persze az én kis megszokott helyemet benne.

Mióta dogloztál home office-ban? És miért váltottál?

Nem szerettem otthonról dolgozni. Minden nap ugyan azt a négy falat bámulni, egyetlen embert se láttam és semmi zajjal nem találkoztam, semmi nem történt soha, nyomasztó volt. Így a közösségi iroda volt az egyetlen és legjobb megoldás számomra.

Mi a következő cél, amit szeretnél elérni a karrieredben?

Ezt meghagynám titoknak, de ha szeretnétek többet tudni a munkáimról kövessétek, a szakmai közösségi oldalaim! 

https://www.behance.net/nataszczepanski

https://dribbble.com/nataszczepanski

https://www.instagram.com/nataszczepanski/

2018.03.01.

Ha vállalkozóként vagy szabadúszóként szeretnél egy inspiráló, fiatalos környezetben dolgozni, de nem szeretnél fenntartani egy teljes irodát, akkor jó helyen jársz. A szolgáltatások menüpont alatt azonnal tudsz időpontot foglalni nálunk!