Megosztás

Coworking Neked! Jogászból lett „szellemi edző”

Rita már túl van egy sikeres képzés sorozaton nálunk, nemsokára indul a következő és augusztusban két rendezvényt is csinál. Megkérdeztük miért választotta a coaching-ot, mit is takar manapság coachnak lenni és mik a tapasztalatai eddig Miskolcon!
  • Mesélj kicsit magadról, mik a legfőbb dolgok, amiket tudni kell rólad?

Egy éve úgy döntöttem, hogy a felépített jogász karrierem hátra hagyom, és coachként valósítom meg az álmaimat. Úgy érzem, ez az a hivatás, szakma amelyben teljesen megtaláltam magam, amit szívvel lélekkel lelkesen tudok csinálni.

Szeretek mindig kitűzni kisebb nagyobb célokat, menni, csinálni, új dolgokat kipróbálni, felfedezni, élményeket gyűjteni. Meghatározó része az életemnek a futás, ami nekem nem csak a sportról szól. Barátságokat adott, minőségi időtöltés, családi program és megtanít küzdeni, kitartani, célokat kitűzni és azokat megvalósítani.

Nagyon fontos számomra a minőségi időtöltés. Egy jó beszélgetés, rengeteg nevetéssel, motiváló, inspiráló, őszinte emberekkel, ennek az értéke felbecsülhetetlen. A coaching ülés pedig nekem egyértelműen a minőségi időt, minőségi beszélgetést jelenti, ahol a coach motiválja, támogatja, segíti az ügyfelet a helyzetének megértésében, a lehetőségek feltárásában és az ügyfél számára a legjobb megoldások megtalálásában.

  • Mivel foglalkozol, és mit is takar ez pontosan?

Coachként dolgozom, amit egy angol coach egyszer úgy fogalmazott meg: „A coach olyan személyes edző, aki azt csinálja a szellemmel, amit a sportedző a testtel” .

A coaching egy professzionális, céltudatos, strukturált beszélgetéssorozat, amely arra inspirálja a klienst, hogy a legtöbbet, legjobbat hozza ki magából és az életéből. Fontos kiemelni, hogy nem tanácsadás és nem terápia. A coach segít a változások kezelésében, valamint, hogy az ügyfél objektívebben, egy külső szemlélővel rálásson a saját életére, megértse azt és abban „rendet” tegyen. Az értékek, a jövőkép tisztázásában valamint a célok kitűzésében van szerepe. A coaching olyan témákat érint, amelyben a kliens fejlődni akar. Ez magában foglalhatja a szakmai fejlődést, lelki növekedést, kapcsolatok építését, életstílusbeli változtatásokat, rövid vagy hosszú távú célok elérését. Ezeket a témákat a hétköznapok során az ügyfelek senkivel nem beszélik meg, vagy nem ilyen minőségben. Így nem is látják tisztán a helyzetüket, nem tudják milyen lehetőségeik vannak, hogy másképp cselekedjenek, másképp gondolkodjanak a jól bevált „receptek” helyett.

  • Mi motivált abban, hogy coach legyél és mivel foglalkoztál előtte?

7 évig jogászként dolgoztam. 30 éves koromban azonban eljött az a pont, hogy valami nem oké. Külső szemlélő egy szakvizsgázott, vezető beosztásban dolgozó sikeres nőt látott, én magam azonban nem voltam boldog, nem találtam a helyem a munka világában. Vezetőként sokkal jobban érdekelt és sokkal nagyobb kihívást jelentetett, hogy tudok a munkatársakkal kommunikálni. Hogy hozzam ki belőlük a legtöbbet, úgy, hogy figyeljek arra is, hogy érző emberekkel kommunikálok.  Hiszen egy jó vezetőnek jó a csapata és a legfontosabb csatorna a megfelelő kommunikáció, a motiválás. Amikor megismerkedtem a coachinggal rádöbbentem, hogy ösztönösen mindig is ezt csináltam: saját magam is coacholtam. Saját magam edzője voltam, aki megpróbálja a legtöbbet kihozni saját magából.

Ennek a felismerésnek és a korábbi munkatapasztalataimnak a birtokában rájöttem, ezzel kell foglalkoznom, így a felépített karriert hátrahagyva elkezdtem a hivatásnak élni.

  • Hogyan boldogulsz Miskolcon, mint coach, illetve mit tanácsolsz annak, aki ilyesmiben gondolkodik?

Tapasztalatom, hogy nagyon kevesen ismerik ezt a szakmát, a családi, baráti és ismerősi körömben a legtöbben tőlem hallottak először a coachingról. Sokan nem is értik igazán miről van szó. A motivációs előadókkal, a trénerekkel vagy a pszichológusokkal azonosítják, miközben a coaching teljesen másról szól. Az elmúlt időszakban én személy szerint mindent megteszek, hogy minél többen megismerjék ezt a segítő szakmát. Kell azonban ehhez egyfajta nyitottság, érdeklődés az új, ismeretlen dolgok felé, hogy egyáltalán lehetőség legyen elmondani mivel foglalkozom.

Aki ilyesmiben gondolkozik annak a legfontosabb tanácsom, hogy legyen nagyon elhivatott és kitartó rengeteg alázattal, türelemmel és sok-sok tanulással.

  • Sokan tartanak az efféle szolgáltatásoktól, te hogyan próbálod megbarátkoztatni az embereket ezzel?

Sokat beszélek róla, ha megkérdezik mit takar ez pontosan lelkesen mesélek, de aki nem nyitott, látom, hogy elutasító akkor nem „tukmálok”. Elfogadom, és nem megyek bele vitába. Senkit nem akarok erről meggyőzni. Mivel a coaching során nagyon fontos a coach személye, én igyekszem hiteles lenni a munkában és a magánéletemben és őszintén kommunikálni.

  • Milyen területeken tudsz segíteni az ügyfeleidnek akik, veszik a bátorságot és felkeresnek téged?

Business, life és sport coach képzettségem is van, így ügyfelem érkezhet a sport világából,a munka területéről, vagy bárki akinek a magánéletében vannak olyan élethelyzetek, amelyen úgy érzi, hogy egyedül nem tud túllendülni. Segítem őket egy önismereti úton, hogy az életükben felmerülő akadályokat könnyebben kezeljék, megtalálják a saját válaszaikat, motiváltabbak legyenek egy tudatosabb, elégedett életminőségért. A coaching során a coach sosem ad tanácsot, a kérdezés segítségével készteti gondolkodásra, nézőpont váltásra az ügyfelet és segít feltárni az erősségeit, megtalálni az erőforrásokat amire támaszkodhat. A coach támogatja, motiválja a klienst/ sportolót miközben értő figyelmet ad neki, meghallgatja és közösen megtalálják a kliens/sportoló számára legjobb megoldást.

A sportolót segíti, hogy megtalálja az egyensúlyt a munka/tanulás és a sport között, segíti a változások kezelésében, a siker és a kudarc feldolgozásában, önbizalmának megerősítésében. Odafigyel a kliens/sportoló lelkére, érzéseire, megéléseire. 

Leggyakoribb témák: önbizalomhiány, időgazdálkodás, örökös stressz, önszeretet hiánya, megfelelési kényszer, hol vagyok én a saját életembe, motiválatlanság, munka/magánélet egyensúly megteremtése stb.

  • Hallottál már ez előtt  a coworking irodákról?

Budapesten többről is hallottam, de korábban nem jártam ilyenekben. Az elmúlt egy évben volt szerencsém a fővárosban is több helyen is megfordulni. A legelső coworking iroda ahol jártam a Grabovsky volt.

  • Hol találtál ránk, és miért választottál minket?

Tavaly nyáron még az iroda megnyitása előtt egy hétvégi napon hívták fel rátok a figyelmem Facebook poszt alapján. Következő hétfőn rögtön telefonáltam is és Ádámmal sikerült időpontot egyeztetni, így elsők között láthattam a helyet. Mintha haza érkeztem volna, barátságos, fiatalos, vidám, és egyfajta „laza elegancia” jut eszembe rólatok és a helyről. Tudtam, hogy itt szeretnék egyszer dolgozni.

  • Már túl vagy egy képzés sorozaton nálunk, mik a tapasztalatid?

Megtartottam május/júniusban az első csoportos coachingomat 5 fővel. Nagyon szerettem nálatok dolgozni. A csoporttagok nem ismerték a helyet, mindenkinek nagyon tetszett.  Az iroda felszereltségével maximálisan elégedett vagyok.

A tárgyaló lefoglalása, az egyeztetés könnyed, rugalmas volt. Kevés olyan helyet tudok mondani, ahol ennyire odafigyelnek az ügyfélre, mint nálatok. Itt tényleg azt éreztem, hogy fontos vagyok. Remélem, még sokat dolgozom nálatok.

  • Miért ajánlanád másoknak is, hogy próbálják ki a közösségi irodákat?

Szuper hangulata van. Új ismeretségekre tehetsz szert, kapcsolatépítés szempontjából nagyon jó lehetőség. Ha nem szeretnél egész nap egyedül otthon dolgozni, akkor itt megvan a valahova tartozás érzése. Tagja vagy egy közösségnek, mégis magad döntöd el, mikor mész ide. Ha megbeszélést egy igényes környezetben szeretnél lebonyolítani, de nem akarsz egy egész irodát fenntartani, akkor ez a legjobb hely számodra.

2018.07.23.

Ha vállalkozóként vagy szabadúszóként szeretnél egy inspiráló, fiatalos környezetben dolgozni, de nem szeretnél fenntartani egy teljes irodát, akkor jó helyen jársz. A szolgáltatások menüpont alatt azonnal tudsz időpontot foglalni nálunk!