Megosztás

Véradás – Várakozáson felüli eredmény a GRABOVSKY-ban

December 11-én a GRABOVSKY-ban egy különleges eseményt szerveztünk, aminek a célja a segítségnyújtás volt. Összesen 26 fő jött el hozzánk, hogy vért adhasson, amiből 23 fő megfelelt minden feltételnek és sikeresen adott vért.

Tudtátok, hogy a véradáson mindenki vizsgálaton esik át és kiderül, ha esetleg nem adhat vért? Már ezért hasznos ellátogatni egy véradásra.

Novemberben gondoltunk egyet és felkerestük a Magyar Vöröskereszt BAZ Megyei Szervezetét, hogy szeretnénk véradást szervezni, de nem tudjuk menetét. Megkérdeztük, hogy mik a feltételek, alkalmas-e vajon a GRABOVSKY a véradásra. Nagyon pozitív volt a válasz, ugyanis rögtön egyeztettünk időpontot, hogy megmutathassuk a közösségi terünket ahol annyi minden történt már és izgatottan vártuk, hogy egy ilyen különleges eseményt is meg tudunk-e valósítani.

A Magyar Vöröskereszt BAZ Megyei Szervezet kollégái átlagon felüli segítőkészséggel érkeztek hozzánk (tudjuk, hogy ebben a szakmában elvárható, de mégis jól eső érzés ha támogató módon fordulnak hozzánk nem igaz?), felmértük közösen a terepet és megegyeztünk az időpontban.

Indult a szervezés, létrehoztuk az online eseményt, gyártottunk marketing anyagot, személyesen elkezdtük keresni az ismerőseinket és felmértük, hogy mennyi emberre számíthatunk.

Nagyon fontos, hogy 20-25 fő egy véradáson jó eredménynek számít, így mi is megcéloztuk ezt az irányt.

Te tudod, hogy mi kell ahhoz, hogy vért adhass?

Néhány hasznos dolgot összeszedtünk, mutatjuk:

Először is légy 18 és 65 év közötti. Hozd magaddal a személyi igazolványod, lakcím kártyád és TAJ kártyád. Érkezés után egy regisztráció következik, ahol az említett iratokat be kell mutatni, hogy azonosíthassanak, hogy nem más nevében érkeztél. Kapsz egy egyoldalas kérdőívet, amelyet ki kell tölteni és később a kirendelt orvossal megbeszéled a válaszokat. Az első állomás utolsó lépéseként kapsz egy üveg vizet és egy kis édességet. Eddig egyszerű igaz?

A kitöltés után jön egy rövid tűszúrás az egyik ujjadon, hogy megvizsgálják a vércsoportodat és megnézzék a hemoglobin szintedet. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem gond, ha nem tudod a vércsoportod.

Ezt követően jöhet az orvosi elbeszélgetés. Gyors vérnyomásmérés és adategyeztetés az orvossal, ezután pedig az említett kérdőívet megbeszélitek. Ezen a beszélgetésen kiderül, hogy szedsz-e gyógyszereket, van-e tetoválásod és mennyi idős, tehát az orvos megbizonyosodik arról, hogy adhatsz-e vért. Ha minden rendben van, akkor nincs más hátra, irány a véradás.

Valószínűleg javasolni fogják még előtte, hogy igyál vizet, esetleg egyél valamit. Mi a véradás helyszínén biztosítottunk vizet, szendvicset, teát, kávét, édességet (Köszi Rockabilly Chicken!), illetve a Magyar Vöröskereszt BAZ Megyei Szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat hozott még extra vizet, nápolyit és alkoholmentes sört.

A véradás során 4,5 dl vért vesznek Tőled. Nem kapkod senki, jó kezekben vagy. Egy kényelmes ágyon fekszel és mindössze annyi dolgod van, hogy a véradás ideje alatt – kb 10 perc – nyugalmi helyzetben maradj és pumpálgass egy kicsit, hogy segítsd a folyamatot.

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél vért adni, akkor számolj legalább 45 perces folyamattal.

Hol értesülhetsz miskolci véradásokról?

https://www.facebook.com/BAZ.veradas/

Ezúton köszönjük mindenkinek, aki eljött vért adni és a Magyar Vöröskereszt BAZ Megyei Szervezete  az Országos Vérellátó Szolgálat kollégáinak az áldozatos munkáját!

Ha tetszett kérjük, hogy egy megosztással jelezd nekünk. Nagyon köszönjük!

Köszi az olvasást,

SafranekKövetkező programjaink:

2018.12.13.

Ha vállalkozóként vagy szabadúszóként szeretnél egy inspiráló, fiatalos környezetben dolgozni, de nem szeretnél fenntartani egy teljes irodát, akkor jó helyen jársz. A szolgáltatások menüpont alatt azonnal tudsz időpontot foglalni nálunk!