Megosztás

Home office: így dolgozz otthonról anélkül, hogy megőrülnél

A home office-nak kétségkívül megvannak az előnyei (olyan zenét hallgathatsz, amilyet csak akarsz és senki sem zavar meg ötpercenként), de mindig eljön az a pillanat, amikor meg kell küzdened az elszigeteltséggel és az egyedülléttel. A Wired összegyűjtött néhány tanácsot arra vonatkozólag, hogyan dolgozz távmunkából anélkül, hogy megőrülnél.

A home office legfontosabb szabályai

#1 – Öltözz fel!

Bármilyen csábító is az, hogy az ágyból kikelve (vagy ki sem kelve) pizsamában ülj le a laptopod elé, ez egy csapda. Ha alváshoz vagy öltözve, sokkal nehezebb lesz átállítani az agyad arra, hogy most igenis dolgoznod kell. Kelj fel, vegyél egy zuhanyt, öltözz fel, reggelizz, moss fogat: ha nem követed a megszokott napi rutinodat, rögtön meg is szeged a home office legfontosabb szabályát: legyenek meg a határok.

Ha nem állsz készen a napra, akkor nem is igazán tudod elkezdeni: ahelyett, hogy otthonról dolgoznál, egyszerűen csak otthon vagy.

Forrás: forbes.hu

Néha persze van olyan, hogy az ember csak félig-meddig dolgozik otthonról, és csak időnként néz rá egy-egy emailre vagy Excel-táblázatra, de ez inkább a kivétel, mint a norma. Hosszú távon fontos, hogy az otthonról való munkát is úgy kezeld, mint egy átlagos napot az irodában: a különbség csupán annyi, hogy nem bent vagy. Persze ha nem pizsamában vagy, egy hirtelen érkező videóhívás is kevésbé fog kizökkenteni.

#2 – Legyen egy elkülönített munkaállomásod!

Ne dolgozz az ágyadból, a kanapéról vagy a fotelből – sehonnan, ahol bármikor el tudsz feküdni. Ha csak ezekből válogathatsz, akkor is húzz oda egy dohányzóasztalt, hogy a laptop ne az öledben heverjen egész nap. Sokan a konyhában rendezik be az otthoni munkaállomást.

A lényeg az, hogy legyen egy hely, amit a munkának rendelsz alá – így nagyobb az esélye annak, hogy valóban el is végzed, amit kell, és segít abban is, hogy „lekapcsolódj” a munkáról, amint felállsz onnan.

Hiszen tudod: ha otthonról dolgozol, mindig otthon vagy – és mindig dolgozol. Emiatt fontos, hogy elkerüld, hogy a teljes lakás egy olyan amorf tér legyen, ahol egyszerre dolgozol is meg nem is.

#3 – Mozdulj ki

Persze szigorú karantén esetén ez nem reális, de ha hosszú távon dolgozol home office-ban, fontos, hogy időnként kimozdulj, legyen az egy séta vagy néhány óra egy kávézóban. Jól fog esni a sok üléssel eltöltött óra után, arról nem is beszélve, mennyire lehangoló napokon keresztül ugyanazt a falat vagy ablakot nézni.

#4 – Kommunikálj

Bármennyire is félsz attól, hogy a kollégáid kibeszélnek a hátad mögött amiatt, hogy otthonról dolgozol, az igazság inkább az, hogy könnyű megfeledkezni azokról, akik nincsenek bent. Kimaradsz a spontán, de fontos értekezletekből és váratlan ötletelésekből, amik később nagyobb projektekhez vezetnek. Ez az esetek többségében rendben is van, főleg ha a munkatársaid többsége szintén otthonról nyomja (mint például most, a koronavírus által eluralt munkamorál idején).

Kommunikálj gyakrabban a munkatársaiddal, mint bentről tennéd, tehát ne csak praktikus okokból nyúlj a Slack vagy a Gmail után, hanem akkor is, ha csak megkérdeznéd, ki hogy van éppen.

Küldj nekik nem munkával kapcsolatos hülyeségeket – ez sosem lesz ugyanolyan, mint meginni egy kávét (vagy sört) ebéd (vagy munka) után, de segít az elszigeteltség csökkentésében, és emlékezteti a munkatársaidat arra, hogy még mindig ott vagy.

Ja, és ne félj felemelni a telefont! Bármennyire is pontosan fogalmazol, sokszor célszerűbb egyszerűen csak telefonálni, mint cseten pötyögni.

#5 – Ne tévézz!

Hacsak nem dolgozol olyan helyen, ahol elengedhetetlen, hogy menjen a tévé, állj ellen a kísértésnek és ne kapcsold be „csak öt percre”. Az esetek többségében az emberek egyáltalán nem dolgoznak hatékonyan háttérzajban, mint gondolnák. Ugyanez vonatkozik természetesen a Netflixre, videójátékokra, könyvekre; mindenre a zenén kívül. Egyszerűbben fogalmazva: ne csinálj semmi olyat, amit az irodában sem tennél!

#6 – Nasizz egészségesen

Home office-ban az ember gyakorlatilag folyamatosan snackel: a séta a munkaállomásod és a konyha között tökéletes indok a halogatásra. Legyen otthon valami egészséges (bébirépa például), hogy ha unalmadban valóban be is nyomsz egy egész zacskóval, még akkor sem érzed magad olyan rosszul, mint egy teljes doboz Pringles vagy egy zacskó bundás mogyoró után. Érdemes előző este elkészíteni az ebédet: a „munkahelyi” kapkodásban jó eséllyel fogsz rendelni vagy összedobni egy szendvicset, de hosszú távon ebben is fontos a változatosság.

#7 – Menj „haza”

Ha otthonról dolgozol, az egyben azt is jelenti, hogy nem kell utaznod: azaz nincs meg az az érzés, hogy bemész a munkából, és az sem, amikor otthagyod. Az ingázást nehéz helyettesíteni, de kezdésnek jó lehet, ha kijelentkezel az email-fiókodból vagy a Slackből, vagy nézz ki egy délutáni-koraesti edzést a közeli teremben, ami jelzi majd, hogy ideje felállni és megkezdeni a délutánod.

2020.03.31.

Ha vállalkozóként vagy szabadúszóként szeretnél egy inspiráló, fiatalos környezetben dolgozni, de nem szeretnél fenntartani egy teljes irodát, akkor jó helyen jársz. A szolgáltatások menüpont alatt azonnal tudsz időpontot foglalni nálunk!