Megosztás

Interjú – Hibrid iroda modell Miskolcon

Hibrid iroda modell Miskolcon. Számokkal! Hogyan éri meg a cégeknek ez többszörösen! Szák András interjúja Rikter Ádámmal a Miskolci GRABOVSKY Közösségi Iroda vezetőjével.

 

Sz.A: Bár lassan már 3 éve jelen vagytok Miskolcon, és sok helyen feltűnt a nevetek helyszínként, mint pl.: Borangolás, Fröccsfesztivál. De nálatok tartotta a Google a képzéseit Miskolcon és sok üzleti rendezvényt is szerveztetek már. Valamint a Pengető utcazene fesztivált is szervezőként irányítottátok. De biztos sokaknak nem tiszta még, pontosan mivel is foglalkozik a ti irodátok. Megtennéd, hogy bemutatod a GRABOVSKY Közösségi Irodát pár mondatban?

Á: Ez alatt a pár év alatt kirajzolódott, hogy mire van szüksége a miskolci piacnak. Ezért az üzleti események és a szórakoztató rendezvények szervezése nagy hangsúlyt kapott a palettánkon. Folyamatosan szeretnénk a vállalkozók és kezdő vállalkozók útját segíteni a városban. Ezért rengeteg konferenciát, workshopot és egyéb üzleti előadást szervezünk. A csodálatos kerthelységünk miatt az emberek szívesen térnek be hozzánk az említett fesztiválokon. A Pengető pedig szerelem projekt lett, amivel még sok tervünk van a jövőben és nagyon örülünk, hogy ennyi ember eljött az eddigiekre.

A GRABOVSKY alapvető koncepciója – ami Budapesten és más nagy városokban is már egy működő, jól bevált irodatípus –  az úgynevezett közösségi iroda modell bevezetése Miskolcon. Ez hibrid megoldást jelent a hagyományos munkahely és a vírushelyzet miatt sokak által megismert home office között.

Egyszerűen fogalmazva irodai szolgáltatást nyújtunk, különböző területen dolgozó egyéni vállalkozóknak és cégeknek. Illetve olyan vállalatoknak, társaságoknak, akik nem akarnak egy teljes irodát fenntartani. Mégis be tudnak menni, bármikor irodai környezetben dolgozni, meetinget, megbeszélést tartani és irodai szolgáltatásokat igénybe venni.

Sz.A: Értem, ez lényegében úgy hangzik, mint egy cégvezető rémálma és a dolgozók minden vágya.

Á: Valóban nehéz belegondolni, hiszen az emberek fejében úgy alakult ki a munka fogalma, hogy akkor dolgozom, amikor bent vagyok a munkahelyemen. Mára ez már azonban sok esetben nem igaz. Ez inkább csak a múltbéli rendszerek maradványa. Hiszen manapság rengeteg dolgozó el tudja végezni a munkáját egy számítógép és telefon segítségével.

Sőt, a kaliforniai Stanford egyetem két éven át tartó kutatása szerint az otthoni munkavégzés hatékonysága 13 százalékkal magasabb, mint a „benti” munkáé.*

De mégis miért? Mert sokkal inkább a munka elvégzésére, úgy mond „letudására” fókuszálunk azért, hogy utána több időnk maradhasson minden másra. Valamint, mivel nem vagyunk egyetlen székhez kötve, az is kimutatható, hogy a túlórára való hajlandóság százalékosan is magasabb arányú, mint a hagyományos irodában.

*A publikációt itt olvashatod)

Sz.A.: Ha ez így van, akkor ki szeretné majd a home office-t otthagyni és bemenni a GRABOVSKY-ba  dolgozni.

Á: Nagyon jó kérdés. Erre a tökéletes, hibrid megoldás a közösségi iroda.

Itt nem kötelezően tartózkodnak az emberek, így megmarad ugyanaz a szabadság érzet, mint otthon. De sokaknak otthon nem áll rendelkezésre olyan motiváló környezet, ahol hatékonyan tudnának dolgozni.

Mert ott a gyerek, megzavar a szomszéd, bámul ránk a mosatlan, játszani kell a kutyával és folytathatnánk még a sort. Ezek egy idő után elvonják a figyelmet a hatékony munkáról. Például, nálunk már két nagy cég is dolgozik ilyen formában. Továbbá vannak dolgozók, akik előszeretettel bejárnak a kötelező napokon kívül is. Mert otthon a család, a házimunka sokszor elragadják a figyelmüket.

Valamint az a közösségi irodánk minden olyan infrastrukturális eszközzel fel van szerelve, ami az irodai munkához elengedhetetlen. Nálunk van szkenner, nyomtató, projektor, flipchart tábla, amiket otthonra nem akarunk beszerezni és persze finom kávéról se feledkezzünk meg. J A csapatmunka hatékonyságához is létfontosságú a személyes érintkezés. Így a heti 1-2 csoportos munkanap, nagyon hálás tud lenni számos cég teljesítményében.

Sz.A: És szerinted mi az az ok, amiért a cégvezetők meglépnék ezt a nagy lépést?

Á.: Azon felül, hogy az ő érdekük is a dolgozók hatékonysága és elégedettsége, egy nagyon egyszerű ok van. Ez nem más, mint a pénz.

A GRABOVSKY Közösségi Iroda sok szempontból az átlagos irodai modell felé kerekedhet. Többek közt nem kötelezünk senkit évekre előre aláírt szerződésekre és rugalmasan kezeljük a foglalásokat is.

Erre készítettünk egy kiváló ábrát, ami tökéletesen szemlélteti, akár egy egész éves munkabért megspórolhatnak velünk a cégek.

Úgy gondoljuk, pont itt az ideje a hagyományosan működő cégek is végre a jövő útjára lépjenek és engedjék, hogy a munka új fogalmat nyerjen! Ami nem feltétlenül az állandó jelleggel, egy épületben való tartózkodást jelenti, hanem a feladatok tényleges elvégzését.

Erre nyújtunk megoldást azzal, hogy közös munkateret adunk a cégeknek. Azt a kötetlen helyszínt, ahol szabadabban és hatékonyabban érhetik el a céljaikat.

Ha vállalkozóként vagy szabadúszóként szeretnél egy inspiráló, fiatalos környezetben dolgozni, de nem szeretnél fenntartani egy teljes irodát, akkor jó helyen jársz. A szolgáltatások menüpont alatt azonnal tudsz időpontot foglalni nálunk!